Jos vielä harkitset omaa osallistumistasi, niin lue alla oleva listaus ja totea itse, että yhtiökokoukseen kannattaa mennä.
1. Voit viedä asian yhtiökokouksen esityslistalle päätöstä varten.
Osakkaalla on oikeus saada yhtiökokouksessa käsiteltäväksi asioita, kun osakas esittää niitä riittävän ajoissa hallitukselle otettavaksi yhtiökokouksen esityslistalle. Asioiden on kuuluttava yhtiökokouksen päätösvaltaan.
Kokouksen alussa esityslistalle voidaan vielä ottaa asioita keskusteluun, mutta niistä ei voida päättää, jos ne eivät ole mainittuna kokouskutsun yhteydessä.
2. Olet mukana vaikuttamassa yhtiön tärkeimpiin päätöksiin.
Jokaisella osakkaalla on mahdollisuus yhtiökokouksessa vaikuttaa oman taloyhtiön tärkeimpiin päätöksiin. Kannattaa pitää mielessä se, että jo päätettyihin asioihin ei kokouksen jälkeen enää palata. Jokaisen on siis hyvä olla päätöksenteossa mukana silloin, kun sen aika on.
3. Voit esittää kysymyksiä ja saada vastauksia.
Osakkailla on kyselyoikeus yhtiökokouksessa, ja lain mukaan osakkaan kyselyoikeus on rajattu yhtiökokoukseen. Taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä on velvollisuus vastata kysymyksiin. Kannattaa tutustua yhtiökokouksen asiakirjoihin huolella etukäteen. Muista, että kysymykset pitää esittää silloin, kun niitä esityslistan mukaan kuuluu käsitellä.
4. Saat tietoa taloyhtiösi tilasta.
Yhtiökokouksessa päätetään muun muassa taloyhtiön talousarviosta, yhtiövastikkeesta ja korjaushankkeista sekä valitaan taloyhtiön hallitus sekä tilintarkastajat ja/tai toiminnantarkastajat – eli päätetään kaikista isoista asioista taloyhtiöön ja sen talouteen liittyen. Ole siis ehdottomasti paikalla kuulemassa, kun näistä asioista keskustellaan ja päätetään.
5. Olet valitsemassa hallitusta.
Yksi yhtiökokouksen oleellisista päätöksistä on hallituksen valitseminen. Hallitus huolehtii yhtiön taloudesta, hallinnosta, rakennuksista, piha-alueesta ja yhtiön toiminnasta.Jos et itse halua asettua ehdolle, sinun kannattaa ainakin osallistua hallituksen valintaan. Näin vaikutat siihen, miten taloyhtiön arki sujuu. Ilman toimivaa hallitusta yhtiö on käytännössä täysin toimintakyvytön.
Ketään ei voi valita hallitukseen ilman suostumusta. Olisi kuitenkin hyvä, että hallituksen kokoonpano vaihtelisi. Eri ikäiset ja eri taustaiset ihmiset elävöittävät taloyhtiötä ja lisäävät parhaimmillaan myös yhteisöllisyyttä. Se puolestaan voi vähentää asumiseen liittyviä kiistoja. Hallitukseen voidaan valita myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät asu taloyhtiössä eivätkä omista osakkeita.
Lisätietoja saa muun muassa Yhtiokokousopas.